Nieuws Detail

nieuws

Vanuit een positieve verbinding je doelen bereiken

In deze blog neemt coach Mariken Koole je mee in hoe zogenaamde ‘geweldloze communicatie’ je kan helpen bij het bereiken van jouw doelen. Geweldloze communicatie staat voor communicatie zonder conflicten of negatieve energie. 

De vraag

Onlangs had ik een sessie met een coachee die een probleem had met zijn leidinggevende. Hij voelde zich niet gehoord en gewaardeerd. Zijn vraag was hoe hij zijn doelen op een positieve manier kon bereiken in deze voor hem moeilijke situatie.

De situatie en het gevoel

Om te beginnen vroeg ik de coachee om een voorbeeld situatie met zijn leidinggevende objectief te beschrijven, zonder enig oordeel, alleen de feiten. De coachee vertelde dat hij graag een opleiding wilde volgen via zijn werk. Hij had dit al vaker aangekaart bij zijn leidinggevende, maar een positieve reactie bleef uit. Hij durfde het niet nog eens te vragen, omdat zijn leidinggevende altijd heel druk is en geen tijd vrijmaakt om naar hem te luisteren. Vervolgens vroeg ik hem hoe hij zich bij deze situatie voelde en waar hij dit in zijn lichaam kon voelen. Het bleek lastig voor hem om uit zijn hoofd te komen en werkelijk te gaan voelen. Na een korte meditatie legde hij uiteindelijk zijn hand op zijn hart en voelde hij boosheid.

De onvervulde behoefte

Daarna vroeg ik hem welke behoefte er niet vervuld werd waardoor hij deze boosheid voelde. Zijn behoefte was om gehoord te worden. Terwijl hij hardop verder praatte, concludeerde hij dat zijn leidinggevende het echt heel druk heeft en dat het niet zou helpen om die druk bij hem verder te vergroten door nogmaals naar de opleiding te gaan vragen. Het erkennen van de werksituatie van zijn leidinggevende gaf hem al lucht en een gevoel van verbinding.

De positieve verbinding

Vanuit dit perspectief concludeerde de coachee dat het beter was om zijn leidinggevende niet direct te vragen of hij nou wel of niet de opleiding mocht volgen, maar om de vraag anders te formuleren. Bijvoorbeeld: "Wil je nog iets meer weten over de opleiding die ik wil gaan volgen? Of zie jij nog belemmeringen?" Met deze positief geformuleerde vragen voorkwam de coachee uiteindelijk een confrontatie met zijn leidinggevende en voelde hij niet de gebruikelijke negatieve energie. Ook kreeg hij eindelijk antwoord op zijn vraag en kon hij de opleiding in gang gaan zetten. Na deze ervaring kan hij een gevoel van bijvoorbeeld boosheid sneller omzetten naar zijn werkelijke behoefte en van daaruit op een verbindende manier in gesprek gaan met anderen en waar mogelijk ook verzoeken doen.

De uitleg

Aan het einde van onze sessie legde ik in het kort de principes van geweldloze communicatie uit aan de coachee: begin met een objectieve waarneming van jouw probleem of situatie, onderzoek welke gevoelens of emoties dit bij jou oproept, kijk vervolgens welke behoefte daaraan ten grondslag ligt en bedenk dan wat je aan de ander zou willen vragen. Door zonder enig oordeel richting een ander, vanuit jouw eigen gevoel en behoefte op een positieve manier een vraag te stellen of een verzoek te doen, kan je een mogelijk conflict voorkomen en jouw doelen bereiken.

Ben je benieuwd hoe geweldloze communicatie jou kan helpen?

Na een sessie kan je al een stap verderzetten met het inzicht dat je verkregen hebt. Ik (Mariken Koole) begeleid je graag. Maak gerust een afspraak voor een oriënterend gesprek door een mail te sturen naar: ontmoetgoed.zouthuis@gmail.com.

Ook in onze trainingen 'Effectief en sensitief communiceren' besteden we veel aandacht aan geweldloze communicatie. In de agenda van het Ontmoetgoed vind je hier meer informatie over.

Het OntmoetGoed

De trainingslocatie, het Zouthuis op het OntmoetGoed, is een heerlijke rustige en inspirerende plek in een groene omgeving langs de Amstel in de Randstad. Het Zouthuis heeft een absolute meerwaarde voor coaching en training. De directe aanwezigheid van groen rondom de locatie zorgt voor veilige, ontspannen en natuurlijke groei en ontwikkeling. De naam ‘OntmoetGoed’ geeft perfect weer waar alles op deze unieke locatie om draait: jezelf ontmoeten, even ‘ont-moeten’ en vandaar uit ook de ander kunnen ontmoeten.

Share: