Nieuws Detail

nieuws

Faalangst overwinnen

Begrip en Erkenning

Tijdens ons voorgesprek kwam naar voren dat de moeder van mijn coachee zelf haar school niet heeft afgemaakt. Hierdoor legde ze extra nadruk op de prestaties van haar dochter, in de hoop dat zij wel succesvol zou zijn. Hoge cijfers werden beloond, maar elke onvoldoende zorgde voor afwijzing en teleurstelling. Dit creëerde een enorme prestatiedruk bij mijn coachee, wat resulteerde in toenemende faalangst.

Terug naar de Kindertijd

Om de diepgewortelde angst en behoefte aan begrip en liefde van haar moeder te onderzoeken, stelde ik voor om een helende oefening te doen. In deze oefening mocht mijn coachee weer even kind zijn en thuiskomen met een onvoldoende. Deze keer creëerden we een denkbeeldige situatie waarin haar moeder begripvol en liefdevol reageerde. Ze werd in de armen gesloten en kreeg toestemming om fouten te maken.

Fouten maken mag

Deze helende oefening bracht een belangrijk inzicht naar voren: mijn coachee kon zichzelf toestemming geven om fouten te maken en toch oké te zijn. Ze besefte dat ze altijd om hulp en begrip mocht vragen, zowel van anderen als van zichzelf. Dit inzicht was een keerpunt in haar reis naar zelfacceptatie en het overwinnen van faalangst.

Stap voor stap naar meer zelfvertrouwen

Na deze helende ervaring zijn we samen aan de slag gegaan om stap voor stap haar zelfvertrouwen op te bouwen. We hebben gewerkt aan het herkennen van haar eigen capaciteiten en het loslaten van de constante behoefte aan externe validatie. Door haar eigen waarde te erkennen en te geloven in haar eigen kunnen, begon ze langzaam maar zeker haar faalangst te overwinnen.

Reis naar zelfacceptatie

Het overwinnen van faalangst is een persoonlijke reis die begint met het begrijpen van de oorzaken en het vinden van zelfacceptatie. In het geval van mijn coachee was het ontbreken van begrip en warmte van haar moeder een belangrijke factor. Door middel van een helende oefening kon ze ervaren dat ze zichzelf toestemming kon geven om fouten te maken en dat ze altijd om hulp en begrip van anderen mocht vragen. Met elke stap die ze zette, bouwde ze aan haar zelfvertrouwen en overwon ze haar faalangst. Ik ben trots op haar groei en ik ben dankbaar dat ik haar mocht begeleiden op deze bijzondere reis.  

Herken jij je in dit verhaal? Ervaar jij ook faalangst in je werk, je studie of ergens anders? Na een sessie kan je al een stap verderzetten met het inzicht dat je verkregen hebt. Mariken Koole begeleid je graag. Maak gerust een afspraak door een mail te sturen naar: ontmoetgoed.zouthuis@gmail.com

 

Het OntmoetGoed

De trainingslocatie, het Zouthuis op het OntmoetGoed, is een heerlijke rustige en inspirerende plek in een groene omgeving langs de Amstel in de Randstad. Het Zouthuis heeft een absolute meerwaarde voor coaching en training. De directe aanwezigheid van groen rondom de locatie draagt bij aan een veilige, ontspannen en natuurlijke groei en ontwikkeling. De naam ‘OntmoetGoed’ geeft perfect weer waar alles op deze unieke locatie om draait: jezelf ontmoeten, even ‘ont-moeten’ en vandaar uit ook de ander kunnen ontmoeten.

Share:
Activiteiten
Agenda