Nieuws Detail

nieuws

Een verstikkende relatie

Een verstikkende relatie

De coachee kwam bij mij met een nieuwe uitdaging in zijn relatie. Hij en zijn vriendin hadden veel plezier samen en waren onafscheidelijk, maar hun seksuele verlangens verschilden. Na vijf jaar besloten ze dit openlijk met elkaar te bespreken, in de hoop dat het zou leiden tot een diepere verbinding. Helaas bracht dit gesprek juist een verwijdering tussen hen teweeg. Er werden steeds vragen gesteld over zijn verlangens en zijn antwoorden stuitten op onbegrip, waardoor de coachee het gevoel kreeg zich te moeten verdedigen. Dat had op hem het effect dat hij zich meer en meer ging afsluiten voor zijn partner. Hij noemde het zelf een ‘verstikkende relatie’. Hij was verward en wilde begrijpen waarom dit gebeurde en wat hij zelf kon doen om het tij te keren.

Invloed uit het verleden

Ik besloot de coachee te begeleiden bij het onderzoeken van de diepere oorzaken achter zijn reacties en gedragingen. We ontdekten dat zijn vader in zijn jeugd vaak seksueel getinte opmerkingen maakte. De coachee betrok deze op zichzelf, waardoor hij zich afgewezen voelde. Als reactie hierop sloot hij zich af voor zijn vader. Zijn gevoel van afwijzing bleek ook aanwezig te zijn in zijn huidige relatie. En weer sloot hij zich af, sterker nog, hij bouwde een flinke muur om zich heen om dit nare gevoel weg te drukken, waardoor hij onbereikbaar werd voor zijn partner.

Acceptatie en verantwoordelijkheid

Ik hielp de coachee inzien dat hij in zijn huidige relatie een patroon doorzette die hij maar al te goed kende uit het verleden en dat dit niet helpend was voor hem. Ik stelde voor om zijn relatie met zijn vader en in het bijzonder een moment waarop zijn vader opmerkingen maakte waar de coachee last van had, op te stellen. Tijdens deze opstelling hielp ik hem om terug te gaan naar zijn gevoelens ten opzichte van zijn vader en liet ik hem experimenteren met andere reacties in dezelfde situatie. Spelenderwijs kreeg hij het inzicht dat hij door zichzelf te accepteren en zijn eigen gevoelens te omarmen, verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen geluk. En… dat zijn vader hem daarin niet kon belemmeren. Dit betekende dat hij zich niet langer hoefde af te schermen, niet voor zijn vader, maar ook niet voor anderen. Als hij zichzelf was en zijn eigen behoeften serieus nam, bewoog de ander vanzelf met hem mee.

Herstel van de verbinding

Door deze bewustwording kon de coachee een opening creëren in de muur die was opgebouwd tussen hem en zijn vriendin. Hij leerde dat het aangaan van verbinding begint bij het accepteren van zichzelf en het erkennen van zijn eigen behoeften. Door deze innerlijke transformatie kon hij opnieuw de verbinding aangaan met zijn geliefde en een gezonde dialoog voeren over hun seksuele verlangens. Dit leidde tot wederzijds begrip en nog meer verbinding met elkaar.

Als je worstelt met vergelijkbare uitdagingen in je relatie, helpt Mariken je graag om de verbinding te herstellen en een gezonde en liefdevolle relatie op te bouwen en/of te behouden. Na een sessie kan je al een stap verderzetten met het inzicht dat je verkregen hebt. Maak gerust een afspraak door een mail te sturen naar: ontmoetgoed.zouthuis@gmail.com.

De trainingslocatie, het Zouthuis op het OntmoetGoed, is een heerlijke rustige en inspirerende plek in een groene omgeving langs de Amstel in de Randstad. Het Zouthuis heeft een absolute meerwaarde voor coaching en training. De directe aanwezigheid van groen rondom de locatie draagt bij aan een veilige, ontspannen en natuurlijke groei en ontwikkeling. De naam ‘OntmoetGoed’ geeft perfect weer waar alles op deze unieke locatie om draait: jezelf ontmoeten, even ‘ont-moeten’ en vandaar uit ook de ander kunnen ontmoeten.

 

Share:
Activiteiten
Agenda