Nieuws Detail

nieuws

Een verre reis begint met een kleine stap

Droom

Een tijd geleden alweer had ik een sessie met een vrouw die een diep verlangen had om een verre reis te maken. Waarom zij dit wilde? Zij had behoefte om vanuit een ‘andere wereld’, vanuit een ander perspectief, haar eigen wereld en haar eigen toekomst opnieuw te bezien. Echter, ze werd tegengehouden door de gedachte dat haar partner niet mee zou willen gaan en ze besloot daarom om haar verlangen niet eens bij hem aan te kaarten. Ze erkende dat dit een voor haar bekend patroon is dat haar belemmert bij het volgen van haar eigen verlangens.

Patronen doorbreken

Om haar te helpen dit patroon te doorbreken, besloot ik een kleine opstelling te maken met verschillende kleuren kussens die symbool stonden voor personen (familieleden en partner) die haar beslissingen beïnvloeden. Door elke persoon met een eigen kleur (kussen) te omschrijven en te vertellen wat zij haar zeggen op het moment dat ze een keuze wil maken, werd ze zich bewust dat ze vooral op zoek is naar de goedkeuring van een ander. In dit specifieke geval, de goedkeuring of toestemming van haar partner. In plaats van achter haar eigen keuzes te (blijven) staan, kiest ze dan voor de reactie van de ander.

Behoeftes bespreken

Deze inzichten brachten haar tot een belangrijke conclusie: ze moest het gesprek met haar partner aangaan om haar behoefte te bespreken en aan te geven waarom die verre reis zo belangrijk voor haar was. Ze besefte dat ze niet langer de reactie van haar partner van tevoren moest invullen, maar in plaats daarvan open en eerlijk moest communiceren over haar verlangens.

Vanuit eigen kracht

Ik vond het mooi om te zien hoe zij zelf tot dit inzicht kwam. Ik moedigde haar aan om haar eigen kracht te omarmen en achter haar eigen keuzes te staan, ongeacht de reactie van anderen. Ik herinnerde haar eraan dat ze ook haar eigen geluk mag nastreven en dat het belangrijk is om haar behoeften te uiten. Samen werkten we aan het versterken van haar zelfvertrouwen en het ontwikkelen van (geweldloze) communicatieve vaardigheden, zodat ze het gesprek met haar partner kon aangaan op een begripvolle manier. Een manier waarop ze haar eigen verlangen kon uiten en haar partner de ruimte kon geven om zich voor haar open te stellen en met haar mee te denken om haar verlangen vorm te geven. Dit gesprek resulteerde erin dat zij samen met haar partner voor enkele maanden naar het buitenland vertrok. De reis was misschien minder ver dan gedroomd, maar deze kleine stap had hen dichter bij elkaar gebracht en zij kon zo toch vanuit een ander perspectief haar toekomst bezien.

Groei

De reis van zelfontwikkeling is niet altijd gemakkelijk, maar het is een reis die de moeite waard is. Ik geniet ervan dat ik mensen mag begeleiden bij het vinden van hun eigen kracht en het nemen van de regie over hun leven. Ik geloof dat iedereen haar of zijn eigen verlangens na mag streven, zonder daarbij afbreuk te doen aan wat een ander wil en ik ondersteun hen graag op deze reis naar zelfontwikkeling en groei. Ik hoop dat dit verhaal anderen inspireert om hun eigen behoeften serieus te nemen en het gesprek aan te gaan met hun dierbaren. Samen kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen de vrijheid heeft om zijn of haar eigen pad te volgen.

Durf jij je hart te volgen en je eigen keuzes te maken? Na een sessie kan je al een stap verderzetten met het inzicht dat je verkregen hebt. Mariken Koole begeleid je graag. Maak gerust een afspraak door een mail te sturen naar: ontmoetgoed.zouthuis@gmail.com.

Het OntmoetGoed

De trainingslocatie, het Zouthuis op het OntmoetGoed, is een heerlijke rustige en inspirerende plek in een groene omgeving langs de Amstel in de Randstad. Het Zouthuis heeft een absolute meerwaarde voor coaching en training. De directe aanwezigheid van groen rondom de locatie zorgt voor veilige, ontspannen en natuurlijke groei en ontwikkeling. De naam ‘OntmoetGoed’ geeft perfect weer waar alles op deze unieke locatie om draait: jezelf ontmoeten, even ‘ont-moeten’ en vandaar uit ook de ander kunnen ontmoeten.

Share:
Activiteiten
Agenda