Nieuws Detail

nieuws

Blokkades opruimen

Als coach begeleid ik mijn coachees op verschillende gebieden, waaronder ook persoonlijke en emotionele vraagstukken. Onlangs had ik een bijzonder consult met een vrouw die graag kinderen wil, maar hierin blokkades ervaart. Zelf denkt ze dat dit te maken kan hebben met haar eigen kindertijd en dat is wat ze graag wil onderzoeken in deze sessie.

Het kind dat geen kind mocht zijn

Om dit te onderzoeken was het eerst nodig om iets meer te weten te komen over de kindertijd van de coachee. Ze was enig kind en zelf denkt ze dat dit nog steeds impact heeft op haar nu ze zelf volwassen is en kinderen wil. Ik besloot om de coachee via een opstelling, zoals we dat in systemisch werken noemen, terug te brengen naar haar periode als enig kind in een gezin. Vanuit haar rol als kind in dat gezin, werd duidelijk dat haar vader eigenlijk geen kinderen hda gewild, terwijl haar moeder juist heel graag veel kinderen wilde. Deze dynamiek zorgde voor een innerlijke strijd bij mijn coachee. Ondanks het feit dat dit onderwerp in het gezin niet besproken werd, was deze dynamiek tussen haar vader en haar moeder voelbaar in het gezin. Hoewel ze haar moeder wel dichtbij voelde, was deze niet stabiel in haar moederrol. Daarom nam mijn coachee al op jonge leeftijd de rol van verzorger op zich om maar niet tot last te zijn in het gezin. Haar vader leek haar letterlijk niet te zien. Als kind miste zij de steun en warmte van beide ouders. Ze was op jonge leeftijd al zelfstandig en heeft voor haar gevoel nooit echt ‘kind’ mogen zijn.

Openstellen

Toen we verder gingen kijken ontdekte mijn coachee dat ze vooral blokkeerde omdat haar moeder zich niet open kon stellen voor haar. Haar moeder zag de behoeftes die zij als kind had niet of was niet in staat hier iets mee te doen. Als ze als kind haar gevoelens liet blijken, dan werden deze niet beloond. Hierdoor leerde ze als kind om haar eigen gevoelens te verbergen. Toen de coachee tijdens de opstelling kon zien waardoor zij haar gevoelens verborg, begreep ze dat ze in de huidige relatie met haar moeder haar eigen gevoelens juist wel moest laten zien. Op deze manier zou ze dichter bij haar moeder kunnen komen en vanuit dat inzicht werd haar gedachte aan eigen kinderen weer hoopvol. Want als zij zich vervolgens ook zo voor haar kinderen open zou kunnen stellen, zou het ook mogelijk worden een gezonde relatie, zonder blokkades, met hen aan te gaan.

Innerlijke kracht

Het was een emotioneel en waardevol proces waarin mijn coachee zich bewust werd van de patronen die haar blokkeerden. Samen hebben we gekeken naar manieren waarop ze haar eigen gevoelens kon uiten en haar eigen behoeften kon erkennen, zelfs als haar moeder daar niet volledig voor openstond. En vooral hoe ze zichzelf open kan stellen voor eventuele kinderen en dat ze haar gevoelens voor haar kinderen niet hoeft te verbergen. We hebben gewerkt aan het versterken van haar eigen innerlijke kracht en het creëren van een veilige ruimte voor haarzelf om te groeien en uiteindelijk ook uiting te kunnen geven aan haar kinderwens.

Het is mijn passie als coach om mijn coachees te ondersteunen bij het ontdekken van hun eigen kracht en het doorbreken van belemmerende patronen. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om gezien en gehoord te worden. Ik ben dankbaar dat ik een rol mag spelen in het begeleiden van mijn coachees op hun persoonlijke groeipad. Je kan mij vinden op www.ontmoetgoed.nl

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Na een sessie kan je al een stap verderzetten met het inzicht dat je verkregen hebt. Mariken Koole begeleid je graag. Maak gerust een afspraak voor een oriënterend gesprek door een mail sturen naar: ontmoetgoed.zouthuis@gmail.com.

De trainingslocatie, het Zouthuis op het OntmoetGoed, is een heerlijke rustige en inspirerende plek in een groene omgeving langs de Amstel in de Randstad. Het Zouthuis heeft een absolute meerwaarde voor coaching en training. De directe aanwezigheid van groen rondom de locatie zorgt voor veilige, ontspannen en natuurlijke groei en ontwikkeling. De naam ‘OntmoetGoed’ geeft perfect weer waar alles op deze unieke locatie om draait: jezelf ontmoeten, even ‘ont-moeten’ en vandaar uit ook de ander kunnen ontmoeten.

 

Share:
Activiteiten
Agenda