Agenda Detail

nieuws

Groene week-detox

 In verband met het Coronavirus zal deze workshop online worden gegeven.

Bewust en gezond 

Een hele week bewust met jezelf en je gezondheid bezig zijn, in combinatie met beweging, yoga en meditaties is het een complete detox voor je leven. Het feit dat we dit met een groep doen maakt het veel eenvoudiger. Sommige mensen houden het de eerste keer maar een paar dagen vol omdat hun lichaam heel heftig reageert op alle veranderingen van leefpatroon, anderen voelen nauwelijks verschil. Het geeft je in ieder geval inzicht, van je afhankelijkheden, je patronen en je overtuigingen. Hoe vaker je het doet hoe meer je merkt dat je met gezonde voeding en een gezond leefpatroon aan de slag gaat. Je kunt dit voedingspatroon tot 40 dagen vol houden als je wilt. Je kunt het ook langzaam opbouwen naar je gebruikelijke patroon maar je kunt ook je patroon doorbreken en vanuit een ander perspectief dan je misschien gewend bent je leefpatroon opbouwen. Ik ben namelijk, naast yoga-docente ook natuurvoedingsdeskundige en in opleiding tot orthomoleculair specialist. Ik gebruik dus in de week en zeker voor erna alle inzichten die ik tijdens de opleiding krijg.

Wat is bijzonder aan groen eten?

 • Groene bladgroenten zitten barstensvol vitaminen en mineralen, vooral magnesium. Magnesium is betrokken bij bijna alle processen in je lichaam en door stress hebben we meestal een tekort
 • Groene groenten bevatten extreem veel onoplosbare vezels en werken als een spons, daardoor maken ze de darm schoon en helpen het slijmvlies opbouwen
 • Groene groentes bevatten heel erg veel chlorofyl (bladgroen). En chlorofyl bindt zware metalen aan zich
 • Chlorofyl is ook vergelijkbaar met hemoglobine dat in ons bloed zit en de zuurstof naar onze cellen transporteert. Meer chlorofyl zorgt ook voor meer zuurstof naar de cellen en meer energie.
 • Groene groenten bevatten ook het ongebruikelijke suikermolecuul SQ dat kolonisatie van de dikke darm van slechte bacteriën afremt en goede laat groeien.
 • Het werkt ontzurend en helpt daarmee ontstekingen te verhelpen
 • Het dieet zorgt ook voor een lagere cholesterolspiegel, ondersteunt diabetes 2 en werkt gunstig op je lever, gal, alvleesklier en darmen.
 • Het helpt mensen die last hebben van slijmvorming in de longen, die vaak verkouden zijn, het gaat namelijk ook ontstekingen tegen
 • Het werkt verlichtend op pijn in spieren en gewrichten (vanwege de basische werking)

De yoga-oefeningen en tips ondersteunen je bij dit proces. De meditaties zorgen ervoor dat je ook ' denk ballast' kwijtraakt. De ademhalingsoefeningen en leefstijlsuggesties zorgen ervoor dat je je systeem re-set. Juist (crash)dieten zijn slecht voor vrouwen omdat ze je hele systeem uit balans halen, dit dieet doet het tegenovergestelde.

Waarom zou je een week lang groen willen eten?

Je zit meestal vast in bepaalde eetpatronen, je dagelijkse bakje yoghurt met cruesli, je twee boterhammen met kaas en waarschijnlijk kies jij ook, net als de meeste mensen, in de avond uit een lijstje van 10 gerechten waar je niet over hoeft na te denken. Deze week moet je even van de automatische piloot af en wat bewuster plannen wat je gaat eten, dat is even wennen. Het is geen moeilijk voedingspatroon, zeker niet met de hulpmiddelen die ik je aanreik.

Je eet deze week geen vlees of vis, geen (toegevoegde) suiker, geen brood, geen zuivel en eieren, geen cafeïne en alcohol maar wel veel groenten en fruit, veel zaden, pitten en noten. Je geeft je systeem dus even rust.

Het is ook een week van aandacht voor jezelf en ik raad je aan ook wat ruimte te nemen om wat meer naar buiten te gaan, te wandelen, yoga te doen (of andere beweging), misschien een sauna te nemen of een ondersteunde massage of een heerlijk uitgebreide bad of douche. Het kan dus ook op andere gebieden helpen je patronen te doorbreken. De meeste mensen hebben de eerste dagen last van de omschakeling.

Je krijgt yoga-oefeningen en meditaties die je hierbij kunnen helpen maar ook andere tips gedurende de week.

Groen is ook de kleur van je hart en van helende energie en het dieet verbind je met de aarde energie.

Voor een korte tijd staat je eigen gezondheid, zelfzorg en je hele relatie met jezelf centraal.

Dit dieet geeft je de ruimte om niet alleen te kijken hoe je bewust en onbewust met voeding omgaat maar ook met jezelf en je relatie met anderen. Hoe wil je jouw tijd doorbrengen, het is ook een week om daar bewust mee om te gaan.

Wie ben ik?

Mijn naam is Caroline Mouwens, ik ben Kundalini Yoga docente (sinds 10 jaar). Ik heb verschillende opleidingen rondom (natuur)voeding gedaan, binnen de yoga maar ook erbuiten. Ik ben momenteel bezig met een opleiding voor orthomoleculair therapeut waarbij je heel gericht en persoonlijk kijkt welke (voedings)interventies je het beste kunt inzetten om mensen van klachten af te krijgen. Aangezien stress een heel belangrijke factor is bij de opname van voedsel zijn yoga, meditatie en voeding een prachtige combinatie. In de loop van de tijd is mijn aanpak van de groene week dan ook veranderd en combineer ik het steeds meer met mijn andere kennis. We weten zo weinig over gezond leven dat het niet vreemd is dat we op latere leeftijd zoveel gezondheidsklachten krijgen (de zogenaamde welvaartsziekten als maagzuur, diabetes, hart-en vaatziekten, hoog cholesterol en nog veel meer) en we veel te veel medicijnen slikken. Dat kan anders en ik help graag bij die bewustwording.

Wat ontvang je?

 • Een voorbereidingsprogramma met boodschappenlijst en een activiteitenlijstje
 • Een online workshop met uitleg en oefeningen op zaterdag 4 april van 9.30 - 12.00 uur 
 • Iedere dag een mail met een recepten, wetenswaardigheden, uitleg over voedingsonderwerpen en tips en trucs die je ondersteunen in het proces gedurende de week
 • Een besloten, tijdelijke, app groep waarin we ervaringen en recepten delen, dit blijkt heel erg ondersteunend te werken gedurende de gehele week  

Wat kost het?

Kosten voor het gehele programma inclusief de lunch 35 euro per persoon. Alleen mailbegeleiding en de app-groep 20 euro per persoon. Aanmelden kan door een mail te sturen naar ontmoetgoed@ontmoetgoed.nl. 

Ervaringen van deelnemers

"De groene week was een bijzondere ervaring, er ontstaan lekkere recepten als je wat experimenteert.
Ik vond het ochtendritueel een enorme boost geven om fris en geïnspireerd de dag te beginnen.
Ik voel me schoon en ontlast. Mijn lijf reageerde snel en heftig en zo werkt het nog steeds door, ik drink nog geen alcohol, snoep niet, weinig koffie, bijna geen brood, het gaat vanzelf "
– Saskia

"De groene week heeft me inzichten gegeven in mijn eetgewoonten en alternatieven geboden om bepaalde patronen te doorbreken. Ook heb ik veel nieuwe recepten uit kunnen proberen en ervaren wat voeding op energieniveau met je doet. De gezamenlijke lunch en de ontspanningsmassage waren een grote plus, evenals de deskundige voedingsadviezen. Heel leerzaam, leuk en inspirerend. Ik doe volgend jaar weer meer. "– Esther

Share: