Welke aanpak past het beste bij mijn persoonlijke of professionele vraagstuk?

Posted

Als medewerker, team of mens krijg je soms te maken met situaties of periodes in je werk en leven waarin het prettig is iets aan jezelf te ontwikkelen. Je kunt begeleiding zoeken om die stap te zetten. Je kunt dan kiezen voor training, coaching of therapie. Bij alle drie gaat het om leren. Maar wat is het verschil? Wat mag je verwachten?

 

Training

In een training leer je iets wat je beter wilt kunnen. In onze rol als trainers helpen wij je vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan het effectiever voeren van gesprekken, ontspannen spreken in het openbaar of omgaan met weerstand. Een trainer reikt je nieuwe methoden en technieken aan en nodigt je uit die toe te passen. Voorbeelden zien, uitproberen, toepassen en feedback krijgen zijn dingen die je in een vaak training doet. Een training is geslaagd als je na afloop het geleerde in de werkelijkheid buiten de training toe kunt passen.

Coaching

Als je gecoacht wordt, leer je op een andere manier. In onze rol als coach begeleiden wij je naar de volgende stap in je ontwikkeling. Denk aan het doorbreken van gedragspatronen waarvan je merkt dat die niet effectief zijn. Of het ontwikkelen naar andere werk. Coaching gaat vaak over jouw gedrag in relatie tot dat van anderen. Een coach begeleid je naar autonoom gedrag dat je naar een gewenste situatie in de toekomst brengt. Dat kan over het werk gaan, over je privé-leven of over een combinatie. Een coach moedigt je aan, stelt je vragen, daagt je uit en houd je een spiegel voor. Een goede coach beheerst een grote hoeveelheid werkvormen en interventies om je te begeleiden.

Therapie

Bij therapie gaat het niet alleen om leren en ontwikkelen, maar vaak ook om helen. In de rol als therapeut ziet Arent mensen die, vaak gedurende langere tijd, in onprettige en ongewenste omstandigheden zijn. Dat kan zich uiten in het werk, in het privé-leven of in beide. Zodanig dat er een sterke behoefte is aan verandering. Een therapeut helpt om naar de gewenste verandering te gaan. Daarvoor kan de therapeut je uitnodigen op diepere lagen naar de oorsprong van de ongewenste situatie te gaan. Door te kijken wat je aantreft op die diepere laag, kan er rust ontstaan. Vanuit die rust helpt de therapeut je te bouwen aan jouw gewenste verandering.

Ook zelf

In alle gevallen kan de trainer, coach of therapeut jou begeleiden tot het niveau waarop hij of zij zelf is. Voor ons betekent dit, dat wij ons ook permanent blijven ontwikkelen door scholing, zelfonderzoek, training, coaching en therapeutisch werk. Als wij geen weet hebben van de processen die cliënten doormaken, kunnen wij immers vrij weinig voor ze doen. Het begeleiden van cliënten in hun proces is prachtig en dankbaar werk. Waar wij zelf ook elke keer wel iets van leren. Cliënten bedankt!

Arent Muller en Mariken Koole

 

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn maakt onze website gebruik van cookies. meer informatie

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten.

Sluiten