Wil jij ook eens een opstelling meemaken?

Posted

Wil jij ook eens een opstelling meemaken?

Kom dan naar het OntmoetGoed op woensdagavond 1 november van 19-22 uur

Sta je voor een belangrijke keuze? Speelt er iets op je werk of in je prive leven? Zoek je richting, balans en rust in een vraagstuk? Een opstellingsavond op het OntmoetGoed is een heldere, respectvolle manier om hier een stap in te zetten. Je gaat altijd met nieuwe inzichten naar huis en zult de weken er na merken dat je iets in beweging hebt gezet.

Heb je zelf geen vraagstuk, maar lijkt het je gewoon leuk om eens een opstelling mee te maken? Je kan ook als representant of als toeschouwer aanwezig zijn. Daarvoor hoef je niets te weten of te kunnen. Je kan dan zien en vooral ervaren hoe opstellingen werken en wat dit voor jou of anderen kan betekenen. 

We vinden het uiteraard leuk als je deze mail zoveel mogelijk deelt met mensen waarvan je denkt dat ze hierin geinteresseerd zijn. 

Lees hier meer over opstellingen en systemisch werk. Aanmelden voor 1 november kan via deze link. Heb je nog vragen? mail gerust naar ontmoetgoed@ontmoetgoed.nl.

 

Read More

Een geschikte coach vinden in vijf stappen

Posted

Een geschikte coach vinden in vijf stappen

Een bevriend stel werd dit jaar allebei 50 jaar. Ze gaven afgelopen weekend een feest in een strandtent. Daar raakte ik in gesprek met een andere gast, een militair. Hij vroeg wat ik deed en ik vertelde over mijn praktijk in coaching. “Hoe kom je dan aan je cliënten?” vroeg hij. Dat is een goeie vraag die niet zo kort te beantwoorden is, omdat ze op allerlei manieren bij mij terecht kunnen komen. Maar de andere kant van zijn vraag is: “hoe vind je als cliënt een goede, geschikte coach. Het maakte mij opnieuw bewust hoe lastig het voor iemand kan zijn om een goede, geschikte coach te vinden.

8000 collega’s

Er zijn inmiddels in Nederland zo’n 8000 mensen die zich coach noemen. ‘Coach’ is geen beschermde titel. Er zijn wel certificerende instanties die de kwaliteit van coaches proberen te waarborgen zoals de Nederlandse Orde van Beroepscoaches(NOBCO) of Stichting Coach. Dat geeft een beetje houvast. Maar ‘coach’ is bovendien een verzamelnaam waaronder tientallen varianten te onderscheiden zijn zoals: loopbaancoach, lifecoach, systeemcoach of executive coach. Stel, je hebt een vraagstuk of probleem en je bent zo ver dat je daar begeleiding van een coach bij wil zoeken. Hoe kun je in dit oerwoud van coaches een goede coach vinden die geschikt is voor jouw vraagstuk? Ik geef je graag vijf stappen die kunnen helpen.

Stap 1 Jouw vraag

Probeer globaal te formuleren op welk vlak van je leven je vraag ligt. Wil je een beweging in je loopbaan? Loop je vast in hetzelfde gedragspatroon? Lukt het je niet je potentieel te benutten? Zit je niet lekker in je vel op het werk en/of prive? Afhankelijk daarvan kun je namelijk zoeken naar coaches met de juiste expertise.

Stap 2 Zoeken

Vraag aan je netwerkcontacten wie een goede coach weet. Er is niets raars aan die vraag. Vrijwel iedereen kan ergens in z’n leven wel begeleiding bij gebruiken. Je kunt ook in de database van NOBCO zoeken. Laat afstand niet het struikelblok zijn. Liever een goede coach op 45 minuten rijden, dan een slechte op loopafstand. Als je zo een paar coaches hebt gevonden, kun je ze op internet zoeken en kijken of het je aanspreekt wat je daar vindt. Misschien zijn er reviews te vinden. Je kunt kijken of de coach is aangesloten bij NOBCO. Maar een niet aangesloten coach hoeft geen slechte coach te zijn!

Let op, veel coaches gebruiken als werkvorm het voeren van ‘gesprekken’. In een coaching gesprek wordt gepraat, geluisterd en gedacht. Dat zijn vaak dingen die je als cliënt al veel hebt gedaan, met vrienden, gezinsleden, collega’s, leidinggevenden. Het voegt vaak niet zoveel toe dit met een coach ter herhalen. Daarnaast is het niet zo belangrijk dat een coach jou bevestigt in wat je al denkt, weet of vindt. Het is belangrijk dat de coach je ook confronteert, en laat kijken waar je nog niet gekeken hebt, laat zien wat je nog niet gezien hebt, laat ervaren wat je nog niet ervaren hebt. Een beetje ongemakkelijk gevoel bij wat je leest of hoort over een coach is dus prima.

Kies een coach die naast gesprekken ook werkvormen gebruikt die je nog niet (zo goed) kent. Voorbeelden zijn lichaamswerk, opstellingen of ervaringsleren.

Stap 3 Kennismaken

Heb je een coach gevonden die je aanspreekt, maar ook dat licht ongemakkelijke gevoel geeft, kun je bellen of mailen voor een kennismakingsgesprek. Elke coach zou dit ook moeten willen. Soms wordt het een intakegesprek genoemd. Ik vind het zelf belangrijk dat dit een vrijblijvende en dus gratis kennismaking is. Belangrijk is verder dat jullie bij de kennismaking bespreken wat je globale coachvraag is en wat de werkwijze en aanpak van de coach kan zijn. Ook hier mag je weer dat licht ongemakkelijke gevoel hebben. Klinkt de aanpak onbekend, een beetje raar, maar ook wel intrigerend, dan is dat een goed teken. Vraag door, waarom vindt die coach zichzelf geschikt om jou te coachen? In hoeverre heeft hij of zij ‘weet’ van jouw vraagstuk? Ik stel als coach ook veel vragen aan de toekomstige cliënt en ik doe ook graag al een kleine werkvorm. Zo ontstaat er een beeld van mijn aanpak.

Stap 4 Bespreek de aanpak

In het kennismakingsgesprek kun je het dus ook hebben over de aanpak. En ook nu weer; als de aanpak je onbekend, onwennig en een tikje spannend lijkt, is dat positief. Een lieve, aardige coach houdt je onbedoeld waar je nu bent, en daar wilde je nou net vandaan. Vraag ook naar de duur van de coaching. Als coach kan ik het nooit exact inschatten, maar ik kan wel een indicatie geven op basis van de intake. Je kunt het aan het eind van het kennismakingsgesprek ook vragen naar de investering die je in jouw ontwikkeling gaat doen, als je deze coach kiest. Er zijn veel verschillen in tarieven. Dit heeft meestal te maken met de ervaring van- en vraag naar een coach. Tarieven kunnen liggen tussen €50 en €200 per sessie, hoewel er ook coaches zijn die hogere tarieven hanteren. Een lager tarief wil niet altijd zeggen dat er een minder goede coach tegenover je zit. En andersom is een hoog tarief geen garantie voor kwaliteit.

Stap 5 Het ja-woord

Na al het bovenstaande komt het mooiste. Het moment dat je ‘ja’ gaat zeggen tegen een coach. Een coachrelatie is een vertrouwensrelatie. Als coach en cliënt ontmoet je elkaar op je grenzen. En dat is soms spannend. ‘Ja’ zeggen tegen een coach en coaching traject is vaak een eerste belangrijke stap in het traject. Je zult er uiteindelijk veel aan hebben. Later zal je terugkijken en constateren dat het kiezen voor een coach een keerpunt is geweest.

Arent Muller heeft sinds 2003 een coachingpraktijk en coacht individuen en teams. Hij is gespecialiseerd in het coachen op intermenselijke relaties. Sinds 2014 coacht hij ook op Het OntMoetGoed, centrum voor groei en ontwikkeling. Je vindt Arent ook op www.Arentmuller.com.

Read More

Ergens er tussenin

Posted

Ergens er tussenin

Zaterdag 23 september, was wereldwijd ‘bi-visibility’ day. Waarom bestaat die dag? Omdat in verrassend veel partnerrelaties één of twee van de partners zichzelf als niet 100% heteroseksueel ervaart en dus in enige mate als biseksueel. Omdat veel van deze mensen dit niet uitdragen, is het onzichtbaar. In feite kan van elk stel, of het nu een man en een vrouw, twee vrouwen of twee mannen zijn, één of twee van beide biseksueel zijn.

Feiten en cijfers

De Amerikaanse hoogleraar Epstein onderzocht in 48 landen 18.000 mensen op hun seksuele gerichtheid. Slechts 6% noemde zichzelf in het onderzoek ‘exclusief heteroseksueel’, 1% noemde zichzelf ‘exclusief homoseksueel’ en de overige 93% omschreef zichzelf als ‘ergens er tussenin’, in enige mate biseksueel dus. Al in de jaren 50 van de vorige eeuw kwam Alfred Kinsey van het bekende Kinsey Institute met een vragenlijst en een zespuntsschaal om dat gebied ‘er tussenin’ te erkennen. Daarbij staat 0 voor ‘uitsluitend hetero’, 3 voor ‘gelijkwaardig hetero- en homoseksueel’ en 6 voor ‘uitsluitend homoseksueel’. De 1, 2, 4 en 5 zijn gradaties er tussenin.

Fluïditeit

Tegenwoordig wijst steeds meer onderzoek er naar dat hetero-, homo-, of biseksuele gerichtheid geen vast of stabiel gegeven is, maar voor veel mensen veranderlijk in de tijd en afhankelijk van omstandigheden. Ook in het onderzoek van Epstein kwam seksuele fluïditeit naar voren en onderzoeker Lisa Diamond schreef er een geruchtmakend boek over: ‘Sexual Fluidity’. Aansluitend hierop laat een grootschalig, langlopend Nederlands onderzoek onder 47.000 mensen zien dat we ons op zes aspecten tot mannen danwel vrouwen aangetrokken kunnen voelen: intimiteit, vriendschap, emotioneel, sociaal, seksueel en lifestyle. Je kunt bijvoorbeeld in vriendschappen meer naar mannen neigen, terwijl je seksueel meer naar vrouwen neigt. En alle andere combinaties op deze zes aspecten zijn mogelijk. En dat kan ook nog eens veranderen in de tijd, afhankelijk van levensfase of omstandigheden. De vragenlijst is online in te vullen op: http://www.hoeheterobenjij.nl

Nature of nurture

Als seksuele gerichtheid zo flexibel is, kun je je afvagen in hoeverre het genetisch is bepaald. Seksuologen van het AMC, Ellen Laan en Rik van Lunsen, beschrijven in hun recente boek ‘Seks, een leven lang leren’, seksualiteit als een som van erfelijke, aangeboren, lichamelijke, pedagogische, psychologische, maatschappelijke en relationele factoren. Een combinatie van nature en nurture dus. En daarmee is het verklaarbaar dat seksualiteit flexibel en fluïde is en geen stabiel gegeven.

In relaties

We kunnen zeggen dat in veel partnerrelaties seksuele gerichtheid en voorkeuren veranderlijk zullen zijn, ongeacht of het een relatie is van een man en een vrouw, twee vrouwen of twee mannen. In veel relaties zoeken de partners op een of andere manier naar voortdurende afstemming van hun eigen seksuele fluïditeit op die van de partner. Hoe sterker de gerichtheid fluctueert, hoe groter de uitdaging waar een koppel voor staat. In de praktijk van relatiecoaching zien we dat partners lang niet altijd in het begin van de relatie hun seksuele fluïditeit met elkaar hebben besproken. In een latere fase is dat soms lastiger. Toch zijn er aardig wat stellen die er, soms met begeleiding, later in de relatie in slagen dit te bespreken en er vorm aan te geven binnen de relatie.

Arent Muller is relatiecoach en begeleidt mensen individueel, als stel, groep of team in het groeien in relaties. Hij doet dat o.a. op http://www.ontmoetgoed.nl.

Read More

Welke aanpak past het beste bij mijn persoonlijke of professionele vraagstuk?

Posted

Als medewerker, team of mens krijg je soms te maken met situaties of periodes in je werk en leven waarin het prettig is iets aan jezelf te ontwikkelen. Je kunt begeleiding zoeken om die stap te zetten. Je kunt dan kiezen voor training, coaching of therapie. Bij alle drie gaat het om leren. Maar wat is het verschil? Wat mag je verwachten?

 

Training

In een training leer je iets wat je beter wilt kunnen. In onze rol als trainers helpen wij je vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan het effectiever voeren van gesprekken, ontspannen spreken in het openbaar of omgaan met weerstand. Een trainer reikt je nieuwe methoden en technieken aan en nodigt je uit die toe te passen. Voorbeelden zien, uitproberen, toepassen en feedback krijgen zijn dingen die je in een vaak training doet. Een training is geslaagd als je na afloop het geleerde in de werkelijkheid buiten de training toe kunt passen.

Coaching

Als je gecoacht wordt, leer je op een andere manier. In onze rol als coach begeleiden wij je naar de volgende stap in je ontwikkeling. Denk aan het doorbreken van gedragspatronen waarvan je merkt dat die niet effectief zijn. Of het ontwikkelen naar andere werk. Coaching gaat vaak over jouw gedrag in relatie tot dat van anderen. Een coach begeleid je naar autonoom gedrag dat je naar een gewenste situatie in de toekomst brengt. Dat kan over het werk gaan, over je privé-leven of over een combinatie. Een coach moedigt je aan, stelt je vragen, daagt je uit en houd je een spiegel voor. Een goede coach beheerst een grote hoeveelheid werkvormen en interventies om je te begeleiden.

Therapie

Bij therapie gaat het niet alleen om leren en ontwikkelen, maar vaak ook om helen. In de rol als therapeut ziet Arent mensen die, vaak gedurende langere tijd, in onprettige en ongewenste omstandigheden zijn. Dat kan zich uiten in het werk, in het privé-leven of in beide. Zodanig dat er een sterke behoefte is aan verandering. Een therapeut helpt om naar de gewenste verandering te gaan. Daarvoor kan de therapeut je uitnodigen op diepere lagen naar de oorsprong van de ongewenste situatie te gaan. Door te kijken wat je aantreft op die diepere laag, kan er rust ontstaan. Vanuit die rust helpt de therapeut je te bouwen aan jouw gewenste verandering.

Ook zelf

In alle gevallen kan de trainer, coach of therapeut jou begeleiden tot het niveau waarop hij of zij zelf is. Voor ons betekent dit, dat wij ons ook permanent blijven ontwikkelen door scholing, zelfonderzoek, training, coaching en therapeutisch werk. Als wij geen weet hebben van de processen die cliënten doormaken, kunnen wij immers vrij weinig voor ze doen. Het begeleiden van cliënten in hun proces is prachtig en dankbaar werk. Waar wij zelf ook elke keer wel iets van leren. Cliënten bedankt!

Arent Muller en Mariken Koole

 

Read More

Vierduizend of zes?

Posted

Vierduizend of zes?

Stel je eens voor: jij en je partner willen je relatie verdiepen of verbeteren. Zouden jullie je aanmelden voor een relatieweekend in een zaal met 4000 andere mensen? Voor veel partners en stellen is dat een enorme stap te ver. Toch zijn er mensen die dit doen. Verklaarbaar, want er zijn voordelen aan relatiecoaching in een groep t.o.v. individuele relatiecoaching. Maar een kleine groep werkt het best, vinden wij als relatiecoaches.

Voor veel mensen is het een stap om aan hun relatie te gaan werken. Begeleiding zoeken van een coach of therapeut is vaak ook een grote stap. Om dat te doen in het bijzijn van andere koppels is nog weer een grotere stap en helemaal als het om 2000 andere stellen gaat. In het Volkskrant V Zomermagazine van 19 augustus werd het Superrelatieweekend beschreven; relatietherapie in een zaal met 4000 mensen. Het klinkt misschien niet aanlokkelijk. Toch werkt relatiecoaching in een groep beter dan individueel. Mensen hebben andere mensen nodig om te reflecteren. GZ-Psycholoog Tesselaar: “je krijgt positieve reacties en herkenning van anderen. Dat heb je niet bij individuele relatietherapie. Mensen schamen zich daar soms voor. Ze hebben het gevoel iets ‘geks’ te hebben en daarom een uur per week met iemand in een kamertje achter gesloten deuren te zitten praten”.

Onderhoud

Over traditionele (individuele) relatietherapie is ook Tilia Pronk, docent relatiepschygologie aan Tilburg University, kritisch. “Dat relatietherapie niet altijd goed uitpakt, komt doordat mensen te laat gaan. Relatiecoaching in een groep richt zich meestal op mensen die best happy zijn in hun relatie. Zeker voor deze mensen kan groepscoaching lonend zijn. Zo gaan mensen in een eerder stadium hun relatie verdiepen of verbeteren”. Het dak repareren als het droog is dus. Om die paralel door te trekken; mensen investeren meestal in preventief onderhoud van dingen die van waarde voor zijn. Denk aan preventief onderhoud aan je huis of de preventieve onderhoudsbeurten van de auto. Je mag aannemen dat ook je relatie van waarde is. Toch wachten mensen vaak te lang met het onderhouden van de relatie. Vaak tot het eigenlijk te laat is.

Ook Tom Postmes (Rijksuniversiteit Groningen) ziet voordelen van relatiecoaching in groepen. Hij wijst er op hoe je ‘knettergek’ kan kan worden van in je eentje op de hei aan jezelf werken. “Zaken die in een groepsbijeenkomst worden uitgesproken kunnen tot een helder zelfinzicht leiden. En ja, die eendracht en overtuiging kunnen tot gedragsverandering leiden.” De gemiddelde bezoekers van groeps-relatiecoaching zijn een doorsnee van de Nederlandse samenleving tussen 25 en 75 jaar. Ook deelnemers bevestigen de eerder genoemde positieve effecten. “Samen waren we blijven doormodderen. We spraken er niet over, niet met elkaar en niet met anderen. De openhartigheid van de anderen had ook een effect op ons gedrag.”

Kleine groep

Toch wijzen de deskundigen ook op de nadelen van het massale Superrelatieweekend. Het is een intense, maar korte, eenmalige ervaring. Als een droge krant die vlam vat; het vuur laait hoog op, maar het dooft snel weer uit. Om een blijvend effect te hebben zou je over een langere tijd bijeenkomsten moeten hebben. En met huiswerk of opdrachten tussendoor. De massaliteit van 4000 man heeft weliswaar als voordeel dat je je enorm gesteund voelt door vele anderen, maar echte steun is er niet, ontmoetingen blijven kort, vluchtig en meestal eenmalig. Daarna ben je weer op jezelf aangewezen. De anonimiteit van 4000 man, lijkt misschien veiliger dan een groep van zes, maar diezelfde veiligheid bouw je ook in een kleine groep op. Met als voordeel dat je werkelijk contact maakt en echte steun ervaart, zonder dat je er buiten de relatiecoaching verder iets mee hoeft.

Dat is waarom wij relatiecoaching aanbieden in een kleine groep. Veilig, met professionele, zorgvuldige begeleiding, ook na afloop of tussen de bijeenkomsten. En wel met de voordelen van steun, herkenning, bekrachtiging in de groep. We houden altijd een intake met elk stel. Om samen te bepalen wat de beste aanpak is. En ja, soms is dat ook therapie met een individueel stel. Daar kunnen heel goede redenen voor zijn. Ook al evalueren deelnemers aan de groepscoaching met name de groep als meerwaarde.

Mariken Koole en Arent Muller geven groeps- en individuele relatiecoaching op Het OntmoetGoed. Ze volgden diverse opleidingen, onder andere bij Phoenix en Weisfelt.

Read More

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn maakt onze website gebruik van cookies. meer informatie

Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten.

Sluiten